Activate ilaç neden yasaklandı? Activate ilacı kaldırıldı mı, yasaklandı mı, neden? 

Veteriner ilaç pazarında sıklıkla tercih edilen ve çinko, bakır, selenyum ve manganez eksikliklerinin giderilmesinde kullanılan “Activate Enjeksiyonluk Çözelti”, beklenmedik bir şekilde yasaklanmıştır. Peki, Activate ilaç neden yasaklandı? Activate ilacı kaldırıldı mı, yasaklandı mı, neden? 

Activate ilaç neden yasaklandı? Merak konusu oluyor ve araştırılıyor. Her bir mililitresinde 2.5 mg bakır glukonat, 1.25 mg sodyum selenit, 5 mg manganez glukonat ve 5 mg çinko glukonat içeren bu ilaç, sığır, buzağı, koyun, kuzu, keçi, oğlak, at ve tay gibi çeşitli hayvanlarda güç döl tutma sorunları, gebelik döneminde embriyonik ölümler ve abortusların önlenmesi gibi önemli endikasyonlar için kullanılmaktaydı. Peki, Activate ilaç neden yasaklandı? Activate ilacı kaldırıldı mı, yasaklandı mı, neden? 

ACTİVATE İLAÇ NEDEN YASAKLANDI? 

Activate ilacı, 24 Eylül 2010 tarihinde Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yasaklandı. Bu yasaklama kararı, ilacın kullanımıyla bağlantılı olarak ortaya çıkan tromboemboli, miyokard enfarktüsü, pulmoner emboli ve inme gibi ciddi yan etkiler nedeniyle alındı. 

Activate, bronkodilatatörler grubuna dahil olan ve bronşları genişleterek nefes almayı kolaylaştıran salbutamol adlı bir etken madde içeriyordu. Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum yollarında daralma ve tıkanmaya yol açan hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bu ilaç, EMA’nın araştırmasında ciddi yan etkilerinin, ilacı kullanan kişilerde daha yüksek oranda görüldüğü tespit edilmiştir. Bu bulgular, EMA’nın Activate’in risk-yarar dengesinin olumsuz olduğunu değerlendirmesine ve ilacı yasaklama kararına yol açtı. Bu yasaklama, astım ve KOAH hastalarının tedavisinde önemli bir boşluk yarattı ve EMA, bu hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesi için çalışmalara başladı. Türkiye de aynı yıl içinde benzer bir yasaklama kararı alarak, astım ve KOAH hastaları için yeni tedavi seçeneklerine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

ACTİVATE İLAÇ NEDEN KULLANILIR? 

Her bir mililitresinde 2.5 mg bakır glukonat, 1.25 mg sodyum selenit, 5 mg manganez glukonat ve 5 mg çinko glukonat içeren bu ilaç, sığır, buzağı, koyun, kuzu, keçi, oğlak, at ve tay gibi çeşitli hayvanlarda güç döl tutma sorunları, gebelik döneminde embriyonik ölümler ve abortusların önlenmesi gibi önemli endikasyonlar için kullanılmaktaydı. 

ACTİVATE İLAÇ YAN ETKİLERİ NELERDİR? 

Titreme 

Baş ağrısı 

Kas krampları 

Kalp çarpıntısı 

Mide bulantısı 

Kusma 

İshal 

Ağız kuruluğu 

Aşırı terleme 

Kaygı 

Uykusuzluk 

Yorum yapın