Sigaranın olumlu ve olumsuz etkileri özellikle sigara içmekte olan bireyler tarafından merak ediliyor ve Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? sorusu başta olmak üzere birçok farklı şekilde internet üzerinde araştırılıyor. Peki, Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? Sigara kanser yapar mı, kalp ve damar hastalığı yapar mı, depresyon yapar mı?
Sigara içmenin zararları nelerdir? sorusunu merak etmekte olan birçok birey için bu yazımız içerisinde Sigara kanser yapar mı, kalp ve damar hastalığı yapar mı, depresyon yapar mı? gibi soruları yanıtladık. Sigara içmenin getirdiği ciddi sağlık sorunları ve genel olumsuz etkiler göz önüne alındığında, bireylerin sağlıklarını korumak adına sigaradan uzak durmaları önemlidir. Peki, Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? Sigara kanser yapar mı, kalp ve damar hastalığı yapar mı, depresyon yapar mı?
SİGARA İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?
Sigara içmenin sağlığımızı birçok olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Sigara içmek bağışıklık sistemini zayıflatarak çeşitli hastalıklara neden olabilir özellikle akciğer kanseri, kalp ve damar hastalıkları, solunum yolları hastalıkları, böbrek hastalıkları, depresyon gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Ayrıca çevresindeki içmeyen insanların da pasif içicilik yoluyla sağlığının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olabilir. Sigara içilen alanlarda durmak, sigara dumanına maruz kalmak içmeyen kişilerin de sağlığına büyük zararlar vermektedir. Sigaranın verdiği zararlar ölümle bile sonuçlanabilir. Sigara içmenin insan sağlığına sebep olan etkileri şunlardır:
SİGARA VE KANSER
Kanser çeşitlerinden en fazla bilinen ve yaygın olan akciğer kanserinin nedeni sigara içmektir. Sigara dumanında bulunan zararlı kimyasal maddeler akciğer kanserine sebep olduğu gibi gırtlak kanseri, pankreas kanseri, mide kanseri, böbrek kanseri, mesane kanseri, meme kanseri ve birçok kansere de sebep olmaktadır. Sigara içmek kanser riskini artırır. Sigara kullanımının azaltılması, sigara içilen ortamlardan uzak durulması ve sigara kullanımının bırakılması bu tür kanserlerden korunmanız için önemlidir.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARI
Sigara içmenin kalp ve damar hastalıklarına neden olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçektir. Sigara içmek, kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkiler. Damar sertliğine sebep olur kalp krizi ve felç gibi ciddi kalp ve damar hastalıklarının riskini arttırır. Sigara içenlerin kalp ve damar hastalığına yakalanma olasılığı içmeyenlere göre daha yüksek bir ihtimaldir. Sigara kullanan kişilerin kalp ve damar hastalıklarından korunmak için alabileceği önlem sigara kullanımını acilen bırakmalarıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra risk azalır ve bırakan kişinin vücut sağlığı açısından olumlu yönde etkileri artar.
SİGARANIN İÇMENİN SOLUNUM SİSTEMİNE ZARARLARI NELERDİR?
Sigara içmek, başta akciğer olmak üzere solunum sistemine önemli derecede hasar verir. Sigaranın içindeki zararlı kimyasal maddeler akciğerlere zarar verir. Buna bağlı olarak da öksürük, balgam gibi solunumu kötü etkileyen durumlar ortaya çıkar. Sigara kullanımına devam ettikçe bu sorunlar artar ve kronikleşir. Bununla birlikte sigara içmek akciğer kanserine yakalanma riskini arttırır tedavi edilmesi zor olan bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak için sigarayı acilen bırakmak en doğru seçim olacaktır.
SİGARANIN İÇMENİN BÖBREK HASTALIKLARINA ZARARLARI NELERDİR?
Sigarada bulunan kimyasal maddeler böbreklerin normal işleyişini bozar. Sigara içen insanlarda böbrek fonksiyonlarının yavaşlaması kronik böbrek hastalığı riskini artırır. Sigaranın böbrek sağlığına olan olumsuz etkileri böbrek kanseri, böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve diğer böbrek hastalıklarına sebep olur. Sigara içen bireylerin böbrek sağlığını koruması ve böbrek hastalıklarına yakalanma riskini azaltmak için sigarayı acilen bırakmaları gerekmektedir.
SİGARA İÇMEK DEPRESYONA SOKAR MI?
Depresyon yaşam kalitesini düşüren ruhsal bir bozukluktur. Araştırmalara göre sigara içen kişilerin depresyona girmeleri olağandır. Sigaranın içerisinde bulunan nikotin ve diğer bağımlılık yapan kimyasal maddeler depresyona sebep olabilir. Depresyonda olan kişiler sigarayı bir duygusal bir kaçış ve rahatlama aracı olarak görebilir. Ancak bu durum uzun sürede depresyonun etkilerini artırabilir. Sonuç olarak sağlıklı bir yaşam sürdürmek için profesyonel yardım almak etkili bir yaklaşım olacaktır.